Saturday, March 7, 2015

cheese

Ricotta cheese

Ricotta is an Italian whey cheese made from sheep (or cow, goat, or Italian water buffalo) milk whey left over from the production of cheese. Like other whey cheeses, it is made by coagulating the proteins that remain after the casein has been used to make cheese, notably albumin and globulin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta

Cottage cheese
süzme peynir  ,çökelek peyniri  

Cottage cheese is a fresh cheese curd product with a mild flavor. It is drained, but not pressed, so some whey remains and the individual curds remain loose. The curd is usually washed to remove acidity, giving sweet curd cheese
http://en.wikipedia.org/wiki/Cottage_cheese

Mozzarella cheese

Mozzarella is a cheese, originally from southern Italy, traditionally made from Italian buffalo milk by the pasta filata method.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mozzarella

Italian Mediterranean buffalo
manda

The Italian Mediterranean buffalo  is the only indigenous Italian breed of water buffalo.It is of the River subtype of water buffalo and is similar to the buffalo breeds of Hungary, Romania and the Balkan countries. Previously considered to belong to the Mediterranean buffalo grouping, it was officially recognised as a breed in 2000.
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Mediterranean_buffalo

Pasta filata (Italian: "spun paste") is a technique in the manufacture of a family of Italian cheeses also known in English as stretched-curd, pulled-curd, and plastic-curd cheeses. Stretched curd cheeses manufactured from the pasta filata technique are distinguished by "a unique plasticising and kneading treatment of the fresh curd in hot water, which imparts the finished cheese its characteristic fibrous structure and melting and stretching properties
http://en.wikipedia.org/wiki/Pasta_filata


Parmesan cheese

Parmesan cheese is a type of hard cheese inspired by Parmigiano-Reggiano cheese from Parma, Italy.Its color is pale yellow; and it is popularly used as a seasoning added to dishes like spaghetti, Caesar salad and pizza.
http://en.wikipedia.org/wiki/Parmesan


Romano cheese

Romano cheese is an American and Canadian term for a class of cheeses, and is not be confused with genuine Pecorino Romano which is a typical Italian product recognized and protected by the laws of the European Community, a hard, salty cheese, suitable primarily for grating, from which the name is derived
http://en.wikipedia.org/wiki/Romano_cheese


  • Gravyer peyniri
Gravyer peyniri, aslen Isviçre kökenli bir peynirdir ve adini da Isviçre’nin bir kasabasi olan Gruyère’den alir.
Gravyer peyniri, inek sütünden yapildigi için, Türkiye’ye de uyum göstermistir ve günümüzde Kars’ta üretimi yapilmaktadir. Gravyer peynirinin Türkiye’ye gelis öyküsü 1. Dünya Savasi ile baslar. O yillarda Kars’i istila eden Ruslar'la yapilan kültürel etkilesim sonucu bu peynirin yapilisi ülkemizde ögrenilmis ve kullanimi yayginlasmistir.
Gravyer peynirinin içinde bazen çapi 1 cm’den fazla olan delikler bulunur. Delikler küçükse ve siksa peynir kalitesizdir. Peynir parlak sari renkte, kabuguysa koyu sari renktedir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gravyer_peyniri

Gruyère cheese
a hard yellow cheese, named after the town of Gruyères in Switzerland, and originated in the cantons of Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura, and Berne. Before 2001, when Gruyère gained Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) status as a Swiss cheese, some controversy existed whether French cheeses of a similar nature could also be labeled Gruyère (French Gruyère style cheeses include Comté and Beaufort).
Gruyère is sweet but slightly salty, with a flavor that varies widely with age
http://en.wikipedia.org/wiki/Gruy%C3%A8re_cheese


roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nin Roquefort kasabasinda üretilmeye baslayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Rokfor


  •  Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz.

https://yemek.com/yiyecekler-nasil-saklanir/#gref

Bunun için yapılması gereken kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içinde buzdolabında muhafaza etmektir. Bunu iki şekilde yapabiliriz. Birincisi lor peynirini aldığımız gibi kavanozda saklamak, ikincisi ise içine sızma zeytinyağı ekleyerek kahvaltılarda kullanmak üzere ağzı kapalı cam kaselerde saklamaktır. Bu şekilde saklanan lor peyniri  havayla temas etmediği için kurumaz ve tazeliğini muhafaza eder. Buzdolabında en soğuk bölüm olması sebebiyle en üst rafta saklanmalıdır.
http://nasilkolay.com/lor-peyniri-nasil-saklanir

Eğer buzdolabı içinde lor peyniri fazla ölçüde ise ve uzun zaman evde bulunulmayacaksa kullanılacak miktarlar kadar ayırıp buzdolabı poşetine konulup derin dondurucuda saklanabilir. Çıkardıktan sonra buzdolabının alt rafında çözdürüp kullanılmalıdır. Böylelikle kullanım ömrü uzatılmış olur.
https://nedirnasilneden.com/r/12286

Eğer buzdolabı içinde lor peyniri fazla ölçüde ise ve uzun zaman evde bulunulmayacaksa kullanılacak miktarlar kadar ayırıp buzdolabı poşetine konulup derin dondurucuda saklanabilir. Çıkardıktan sonra buzdolabının alt rafında çözdürüp kullanılmalıdır. Böylelikle kullanım ömrü uzatılmış olur.

Kaynak: https://nedirnasilneden.com/r/12286


No comments:

Post a Comment